#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Poedelrasportret

William Walker Peppermint Halsband und Pudel

Wat betekent "hondenras" precies? 

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

Welke hond past bij mij? 

Dit is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Wie een viervoetige vriend wil opnemen, moet zich enigszins verdiepen in de verschillende hondenrassen. Het hoeft niet altijd om een raszuivere pup te gaan; ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons inzicht geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en de eigenschappen daarvan de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

De koningspoedel - een slimme gezinshond 

Het grote poedelras werd oorspronkelijk gebruikt voor de eendenjacht en komt uit Frankrijk. Pas in de 19e eeuw veranderde de poedel van een werkhond naar een gezelschapshond. Het ras won door zijn mooie uiterlijk en vriendelijke aard aan populariteit, eerst bij de adel en kreeg de naam "koningspoedel". Die naam bleef bestaan, zelfs toen ook de gewone burgers de poedel gingen waarderen.

Karakter en aard van de koningspoedel 

De koningspoedels zijn zeer atletisch, robuust en behendig door hun slanke, sterke lichaamsbouw. Bovendien zijn de honden met de krullende vacht zeer intelligent en houden ze ervan om mentaal uitgedaagd te worden. Ze zijn knuffelig en hebben veel aandacht nodig van hun mensen. Ze zijn vrolijk en hebben vooral een liefdevol karakter, waardoor ze goed geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen. De koningspoedel is een goede bewaker van huis, erf en de hele familie. Met de juiste opvoeding vind je in de poedel een geweldige en trouwe metgezel voor het leven.

De opvoeding van de zelfverzekerde koningspoedel

De jachtinstincten zijn diep verankerd in de genen van de poedel en moeten gericht worden afgeleerd. Intensieve individuele trainingssessies zijn hiervoor geschikt, omdat een anti-jachttraining zeer uitdagend is. Verder is de poedel een gemakkelijke, leergierige hond die weinig problemen geeft wat betreft opvoeding. Consequentie, veel beweging, mentale training en intensieve rustperiodes zijn essentieel voor de opvoeding van deze actieve en zelfverzekerde honden. Soms slaan ze door en neigen ze naar hyperactiviteit en moeten ze eraan herinnerd worden om te rusten. Dit doen ze het liefst tijdens lange knuffelsessies met hun verzorgers, waarbij de band tussen mens en dier wordt versterkt. De poedel houdt van apporteren, zwemmen, leert snel trucjes en kan uitstekend beziggehouden worden met intelligentiespeelgoed. De poedel is ook geschikt voor beginners, maar niet voor mensen met weinig tijd.

Het houden van de mooie koningspoedel 

De poedel heeft voldoende beweging nodig, houdt van lange wandelingen en speelsessies. Om hem extra uit te dagen, kan een hondensport zoals behendigheid worden begonnen. De poedel zal genieten van de uitdagingen en leergierig meewerken. De koningspoedel moet worden gehouden in een huis of appartement met een tuin, omdat hij vrij actief is. Als hij niet genoeg uitdaging krijgt, begint hij graag op schoenen of plinten te kauwen. Lof en aandacht zijn heel belangrijk voor de poedel, omdat hij zijn eigenaar wil plezieren. Bij de verzorging moet ervoor worden gezorgd dat hij een rustige plek heeft om te rusten of te slapen, omdat de actieve koningspoedel anders niet goed tot rust komt.

Volgende lezen

Sea Salt Hundeleine Hundehalsband
William Walker Rottweiler