#friendsofwilliamwalker - Mopshondenportret

#friendsofwilliamwalker - Rasseportrait Mops

Wat betekent "hondenras" precies? 

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

Welke hond past bij mij? 

Dit is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Wie een viervoetige vriend wil opnemen, moet zich enigszins verdiepen in de verschillende hondenrassen. Het hoeft niet altijd om een raszuivere pup te gaan; ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons inzicht geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en de eigenschappen daarvan de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

De oorsprong van de Mopshond gaat ver terug naar het Chinese keizerrijk. Daar was het bezit van een Mopshond voorbehouden aan keizers en werd de hond beschouwd als een statussymbool van de machtigen en rijken. Pas in de 16e eeuw kwamen deze kleine honden naar Europa, met name naar Nederland. Door hun grote populariteit bij de Nederlandse adel werden Mopshonden vereeuwigd op diverse schilderijen van grote persoonlijkheden en families. De Mopshond was een vast onderdeel in de salons van adellijke dames. Door de eeuwen heen behield de Mopshond zijn populariteit en werd hij steeds meer gehypet als modehond. Helaas ontwikkelde de fokkerij van de Mopshond zich steeds meer tot een martelende fokpraktijk, omdat vooral zijn platte neus als een bijzonder "schattig" kenmerk werd beschouwd. Deze platte-neusfokkerij bracht veel zieke honden voort, die vooral aan ernstige ademhalingsproblemen leden. Sinds 2010 wordt er vanwege deze pijnlijke ontwikkeling weer gefokt naar de oorspronkelijke Mopshond met een meer uitgesproken neus.

De Mopshond is een zeer evenwichtige, vriendelijke en doorgaans gemakkelijke metgezel. Hij is ook een behoorlijk intelligente hond die weet wat hij wil. Deze wilskracht zet hij meestal op een zeer charmante manier door. Ondanks zijn vaak zware ademhaling is de Mopshond een actieve hond met een gemiddelde bewegingsdrang, die vaak wordt onderschat. Voor hondensport en als jogpartner is hij echter minder geschikt. Met andere honden is hij ontspannen, vriendelijk en "staat hij boven de dingen". De genegenheid van zijn eigenaar is heel belangrijk voor de kleine Pug, en lange knuffelsessies worden zeer gewaardeerd. Hij ontmoet mensen graag op ooghoogte en zit daarom het liefst verhoogd, bij voorkeur op de schoot van zijn baasje of iedereen die hem aandacht wil geven.

De combinatie van formaat en karakter maakt de Mopshond tot een ideale hond voor beginners. Toch moet er ook tijd en energie worden geïnvesteerd in een goede basisopvoeding, omdat de Mopshond af en toe behoorlijk eigenzinnig kan zijn. De Mopshond heeft geen jachtinstinct, wat de training aanzienlijk vergemakkelijkt. Zijn vriendelijke aard maakt hem tot een geweldige gezinshond, ook met kleine kinderen. Bij de aanschaf van een Mopshond moet men absoluut op een goede fokkerij letten. Bij bijna geen enkel ander hondenras is dit aspect zo belangrijk. Daarom moet men bereid zijn hogere aanschafkosten te betalen bij een gerenommeerde fokker om veel kostbare en onaangename dierenartsbezoeken te vermijden.

Als de Mopshond meerdere keren per dag uitgelaten wordt, kan hij ook in kleine appartementen gehouden worden. Trappen moeten echter vooral in de puppy- en seniorentijd vermeden worden, omdat ze zijn gewrichten ernstig kunnen beschadigen. De Mopshond heeft een gematigde bewegingsbehoefte en geniet ook van een regenachtige middag ontspannen op de bank. Hij is niet graag alleen en voelt zich het prettigst in de buurt van zijn geliefden. Daarom moet men de Mopshond zo min mogelijk en niet lang alleen laten. Door zijn evenwichtige en vriendelijke aard kan hij in de regel overal mee naartoe genomen worden. De Mopshond is een trouwe en sociale metgezel.

Volgende lezen

#friendsofwilliamwalker - Rasseportrait Bernhardiner
Hund Silvester Angst

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.