#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Rassenportret Beagle

William Walker Rasseportrait Beagle #friendsofwilliamwalker

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

De keuze van het hondenras - welke hond past bij mij?

Het is voor ons mensen vooral belangrijk om ons in de verschillende hondenrassen te verdiepen als we een viervoeter in huis willen nemen. Welke hond past bij mij? Dat is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft daarbij niet altijd om een rashondpup te gaan, want ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons aanwijzingen geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en zijn eigenschappen de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

De Beagle - een levendige familiehond met een scherpe neus

Gewicht: 10-18 kg

Schouderhoogte: 33-41 cm Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Vachtkleur: bruin/wit/zwart gevlekt/tricolor

Rasindeling: FCI-groep 6 - Drijf- en zweethonden en aanverwante rassen

Geschiedenis: Beagles werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht, voornamelijk hazenjacht. Ze werden vaak in grote aantallen meegenomen in zogenaamde "Beagle-meuten" voor de jacht. Hun foklijn gaat terug tot de Hubertushond of Northern Hound, die de Normandiërs bij de verovering van Groot-Brittannië in 1066 naar Engeland brachten. Later werd hij gekruist met de Southern Hound en sinds 1890 is hij als zelfstandig hondenras officieel erkend door de FCI. De Beagle is helaas ook bekend geworden door zijn misbruik in wrede dierproeven.

Het karakter van de Beagle:

Wie kent hem niet? De beroemdste Beagle van allemaal - Snoopy. Als stripfiguur uit “Peanuts” vervult Snoopy enkele clichés van de slimme en ietwat vraatzuchtige Beagle. Overvolle vuilnisbakken, weggegooid eten of helaas ook giflokazen vormen tijdens de dagelijkse wandeling een groot gevaar voor de lieve Beagle. Daarom zie je ze vaak met een eetbescherming of muilkorf. De vredelievende en zelden agressieve Beagles zijn namelijk geen gevaar voor anderen, maar eerder voor zichzelf. Terwijl Snoopy echter eerder lui en een beetje dromerig is, zijn zijn echte soortgenoten eerder levendig, energiek, nieuwsgierig en hebben ze een sterk jachtinstinct. Als de fijne neus een geurspoor oppikt, wordt het terugroepen door het baasje vaak genegeerd. De Beagle is een lief en sociaal dier - ideaal voor het leven in een groot gezin met kinderen.

De opvoeding van een Beagle:

De opvoeding moet consequent en intensief zijn, omdat de Beagle zelfverzekerd, slim en ook een beetje koppig is. Geduld, enige hondenervaring en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk bij het opvoeden van een Beagle. Vanwege zijn jachtinstinct moet vooral het terug- en oproepen goed aangeleerd worden.

Verzorging van een Beagle:

Vanwege zijn iets kleinere gestalte kan de Beagle zonder problemen in kleinere appartementen worden gehouden. Het belangrijkste voor hem zijn veel wandelingen met voldoende beweging, want Beagles moeten en willen goed worden uitgedaagd en bewogen. Hij wil rennen, snuffelen en verkennen. Langzame fietstochten zijn voor de Beagle een genot. Thuis kan hij perfect beziggehouden worden met intelligentiespelletjes. Gezelschap is heel belangrijk voor hem, en ook intensieve knuffel- en aaisessies mogen niet ontbreken bij deze schattige viervoeters.

Volgende lezen

William Walker Achtung Giftköder
William Walker Photo of the Month #03

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.