#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Golden Retriever-rasportret

William Walker Golden Retriever Paracord

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

De keuze van het hondenras - welke hond past bij mij?

Het is voor ons mensen vooral belangrijk om ons in de verschillende hondenrassen te verdiepen als we een viervoeter in huis willen nemen. Welke hond past bij mij? Dat is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft daarbij niet altijd om een rashondpup te gaan, want ook bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons aanwijzingen geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen het ras en zijn eigenschappen de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

De Golden Retriever - de ideale gezinshond

Gewicht: 30 - 40 kg

Schouderhoogte: 51 - 61 cm

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 16 jaar

Kleuren: van crème-wit tot goudgeel

Indeling: FCI Groep 8 Apporteerhonden, Stöberhonden, Waterhonden. Sectie 1: Apporteerhonden

Geschiedenis van de Golden Retriever

De oorsprong van de Golden Retriever gaat volgens overlevering terug tot het midden van de 19e eeuw. In het Engelse stadje Brighton werd toen een enkele gele reu geboren uit een verder volledig zwarte nest van Wavy-Coated Retrievers. Als volwassen hond werd hij later gekruist met een Tweed Water Spaniel teef. Bij de fokkerij van latere nakomelingen werden ook Irish Setters betrokken. Het doel van de fokkers was een perfecte apporteerhond voor de jacht op watervogels te creëren, wat wellicht de reden is dat "Goldies" dol zijn op water en zeer goede zwemmers zijn.

Karakter/eigenschappen - een trouwe hond en vriend voor het leven

Hun goedmoedigheid en kalmte maken de Golden Retriever tot een echte vriend. De honden zijn zachtaardig en zeer mensgericht, en dat geldt niet alleen voor alle gezinsleden thuis. Zelfs onbekende bezoekers worden graag vriendelijk en kwispelend begroet. De "Goldie" is leergierig en oplettend, maar slechts beperkt geschikt als waakhond. Hij meldt wel bezoek met geblaf aan, maar men zegt gekscherend dat hij een inbreker zelfs met de buit zou helpen. Ook met andere huisdieren kan hij goed overweg; hij sluit zelfs vriendschap met de huiskat.

Opvoeding - Held van de hondenschool

Golden Retrievers willen hun baasje plezieren. Ze zijn nieuwsgierig, "houden van het werken met hun mens" en kunnen zich goed op een taak concentreren. Dit maakt hen al als pup tot een perfecte trainingspartner en tot helden van de hondenschool, waar ze vaak als eerste de gestelde taken voltooien door hun leergierigheid.

Verzorging - Hondenspeelplaats in plaats van hondenbed

De middelgrote honden zijn dankzij hun intelligentie en aanpassingsvermogen ideale metgezellen en houden ervan om met het hele gezin in de natuur te zijn. Hun lange vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral tijdens de ruiperiode. "Goldies" hebben een gespierde lichaamsbouw, zijn zeer volhardend en houden van intensief spelen in een grote tuin en lange wandelingen - bij voorkeur aan het water.

Volgende lezen

William Walker Kräuter Hundeernährung
William Walker Photo of the Month #4 Wilma

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.