Wat betekent "hondenras" precies?
Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs. Voor ons mensen is het vooral belangrijk om ons in de verschillende hondenrassen te verdiepen als we een viervoeter in huis willen nemen.
Welke hond past bij mij?
Dit is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft niet altijd om een raszuivere pup te gaan; zelfs bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons inzicht geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepaalt echter niet alleen het ras en de eigenschappen daarvan de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.
Gewicht: 25 - 40 kg
Schouderhoogte: 55 - 65 cm
Gemiddelde levensverwachting: 9 - 13 jaar
Kleuren: Zwart, bruin, grijs, roodbruin, eenkleurig en meerkleurig
Indeling: FCI-groep 1 - Herdershonden en veedrijvers
Geschiedenis van de Duitse Herder
De Duitse Herder wordt sinds 1899 planmatig gefokt en staat sindsdien wereldwijd bovenaan de populariteitslijst van hondenrassen. Zijn oorsprongsland is, zoals de naam al zegt, Duitsland. De oprichter van de Vereniging voor Duitse Herdershonden, Max von Stephanitz, had de intentie een capabele, betrouwbare en intelligente hond te fokken.
Karakter/eigenschappen - een intelligente speurneus en oplettende waakhond
Iedereen kent hem, de politiehond met de speurneus - Commissaris Rex. Een Duitse Herder zoals hij in de boeken staat: zelfverzekerd, oplettend, sterk, volhardend, intelligent, loyaal en met een groot hart. Een goed opgevoede herder is een vriend en helper voor het leven. Hij neemt graag kleine taken op zich, zoals de krant halen of lichte tassen dragen. Door hun krachtige maar wendbare lichaamsbouw, gecombineerd met een sterk reukvermogen en hoge intelligentie, kunnen ze worden ingezet als reddings- en therapiehonden, maar ook als dienst- en beschermhonden. Ze zijn echter ook uitstekend geschikt als trouwe beschermers van het gezin en zijn in de omgang met kinderen meestal oplettend en liefdevol.
Opvoeding - de Duitse Herder heeft uitdagingen nodig
Een hondenschool is een absolute noodzaak. De opvoeding moet zeer consequent en intensief zijn. Geduld, enige ervaring met honden en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk bij de opvoeding van een Duitse Herder. Hij is zeer leergierig en houdt ervan mentaal uitgedaagd te worden. De Duitse Herder vindt het leuk om te trainen en staat graag voor nieuwe uitdagingen.
Verzorging - je herder wil wandelen en heeft veel beweging nodig
De Duitse Herder is een actieve hond en regelmatige wandelingen met veel beweging zijn essentieel voor een uitgebalanceerd karakter. Hij wil rennen, snuffelen en verkennen. Zwemmen, fietsen, joggen, hondensport met hindernissen zijn voor de Duitse Herder een plezier. Spelsessies waarbij veel gesprint, geremd en gesprongen moet worden, moeten echter worden vermeden, omdat grote honden gevoelig zijn voor artrose en andere gewrichtsproblemen. Ook trucs zoals "rollen" zijn beter te vermijden bij Duitse Herders, omdat ze vatbaar zijn voor maagkantelingen. Daarom is het ook heel belangrijk om na het eten rustpauzes in te bouwen om de spijsvertering te bevorderen. Thuis kan de slimme reus uitstekend beziggehouden worden met intelligentiespelletjes. Gezelschap is voor hem heel belangrijk en ook intensieve knuffel- en aaisessies mogen bij deze statige viervoeters niet ontbreken. De woning moet genoeg ruimte bieden, zodat de hond ook een plek heeft om zich terug te trekken en na een opwindende dag echt tot rust kan komen.