#wwmoments

Een kwestie van het hart - Hoe het hart van mijn senior hond te versterken

William Walker Makassar Halsband

Het is veel meer dan alleen een hartvormige verzameling van bloedvaten en spierweefsel. Het hart is een geniale constructie. Via een netwerk van slagaders, aders en de fijnste haarvaten pompt deze spier dagelijks bloed door de bloedsomloop en voorziet zo organen, weefsels en cellen van zuurstof en voedingsstoffen – net als bij ons mensen. Ongeveer 60 keer per minuut klopt het hart van onze trouwe viervoeters. Tel je de pompprestaties bij elkaar op, dan kom je daadwerkelijk uit op 31.536.000 slagen per jaar. Bij kleinere honden werkt het hart zelfs twee keer zo snel. In een gemiddeld hondenleven komen zo meer dan 300 tot 600 miljoen hartslagen samen.

Hartziekte bij honden - Zo versterk je het hart van je hond

Om ervoor te zorgen dat onze metgezellen hun oerinstinct kunnen volgen – rennen, rennen, rennen – hebben ze een sterk hart nodig. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bijna 1 op de 10 honden lijdt aan een hartziekte. Vooral na het vijfde levensjaar begint het hart van de hond te verzwakken. Vooral kleine en middelgrote hondenrassen, zoals Pinschers, Terriërs, Poedels en Teckels, worden vaker ziek. Symptomen kunnen onder andere kortademigheid, vermoeidheid en hoesten na vreugde of opwinding zijn. Ook als je oudere hond geen zin meer heeft om uit te gaan, kan dit wijzen op hartzwakte. Natuurlijk moet je hond bij deze symptomen eerst door een arts worden onderzocht. Voor de behandeling heeft de dierenarts een reeks effectieve en goed verdraagbare medicijnen beschikbaar die het zwakke hondenhart kunnen versterken en ontlasten. Meestal worden ACE-remmers, diuretica of bètablokkers gebruikt. Maar je kunt zelf ook veel doen om ervoor te zorgen dat het hart van je vierbenige vriend nog lang krachtig blijft kloppen. En wel met heel zachte middelen.

Voedingssupplement Meidoorn

Meidoorn (Crataegus) staat bekend om zijn hartversterkende werking door de aanwezige flavonoïden en procyanidinen. Extracten van deze geneeskrachtige plant kunnen onder andere de contractiekracht en het slagvolume van het hart vergroten en de doorbloeding van de hartspier verbeteren. Dit betekent in feite dat het hondenhart zijn werk met minder inspanning kan doen.

Beweging is goed voor je viervoeter

Beweging is essentieel voor je hartzwakke hond. De wandelingen moeten echter niet uitmonden in een marathon. Korter en vaker is nu het devies om je hond in goede conditie te houden. Maak je wandeling in de zomer bij voorkeur in de ochtend- en avonduren. Zo wordt het je hartendief niet te heet en dreigt er geen overbelasting.

Gezondheidscontroles van je viervoeter

Regelmatige controles bij de dierenarts zijn een must voor harige hartpatiënten. Alleen zo kan de dierenarts vaststellen hoe het met je schat gaat en of de ziekte stabiel is of in het ergste geval zelfs verergert.

Een uitgebalanceerd en gezond dieet doet ook onze honden goed

De voeding van je viervoetige vriend is nu bijzonder belangrijk, want elk pondje extra zorgt voor extra werk voor het hart. Je hoeft niet helemaal te stoppen met traktaties, maar het zou een goed idee zijn om de hoeveelheid te verminderen en het gewicht van je hond in de gaten te houden. Er is trouwens ook hondenvoer met een hartvriendelijke werking. Het is meestal natriumarm en bevat geconcentreerde Omega-3 vetzuren, waarvan wordt aangenomen dat ze een beschermend effect hebben op het hart. Vraag je dierenarts wat nu het beste is voor in de voerbak, zodat het hart van je trouwe metgezel zo lang mogelijk blijft kloppen.

We hopen dat we jullie met dit artikel hebben kunnen helpen en wensen jullie en jullie viervoeters een geweldige en lange tijd samen! Blijf gezond!

Van William Walker

Volgende lezen

Labrador Midnight Set William Walker
Windhunde Greyhounds

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.