Menselijke snacks - Wat mag je hond eten en wat niet?

Was darf ein Hund essen?

Net als bij ons mensen is voeding ook bij onze viervoeters van essentieel belang voor een gezond en vooral lang leven. Wat velen niet weten, is dat voeding 70% van de gezondheid van een hond uitmaakt en daardoor een aanzienlijke invloed heeft op de levensverwachting.

Of je nu kiest voor droogvoer, natvoer of BARF (Biologically Appropriate Raw Food), er zijn veel verschillende soorten hondenvoer, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat, ongeacht welk type voer je kiest, je hond alle benodigde voedingsstoffen krijgt. Welke dat zijn, hangt af van factoren zoals leeftijd, bestaande ziekten of allergieën en de dagelijkse hoeveelheid beweging. Hier is een korte samenvatting:

Droogvoer is de meest klassieke vorm van dierenvoeding en biedt daarom de grootste verscheidenheid aan soorten. Het is gemakkelijk in gebruik, lang houdbaar, verzadigend en zorgt door de harde consistentie voor gezonde en verzorgde tanden. Droogvoer is echter, zoals de naam al zegt, zeer droog, dus hondenbezitters moeten ervoor zorgen dat er altijd voldoende water beschikbaar is en dat hun hond voldoende drinkt. Bovendien is het hoge graangehalte van veel soorten droogvoer een kritiek punt, omdat het weliswaar snel een vol gevoel geeft, maar niet optimaal is voor de opname van voedingsstoffen en ook niet voorkomt in het natuurlijke dieet van een hond.

Natvoer is in vergelijking met droogvoer iets duurder, maar smaakt veel honden veel beter. Dit komt door het hogere vleesgehalte, waarmee honden een grotere behoefte aan dierlijke eiwitten kunnen dekken. Een ander voordeel is dat natvoer een vochtgehalte tot wel 70% heeft, wat vooral bij viervoetige ‘weinigdrinkers’ sterk bijdraagt aan de waterbalans. De nadelen van natvoer zijn onder andere de opslag en de beperkte houdbaarheid van het voer. Bovendien kan niet elke hond even goed tegen zo’n vochtig voer, wat in sommige gevallen kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree.

Bij BARF wordt uitsluitend rauw vlees, botten en groenten gevoerd. Deze manier van voeden is gebaseerd op de natuurlijke eetgewoonten van wolven. Aangezien hierbij vooral verse ingrediënten worden gebruikt en er geen vulstoffen worden toegevoegd, is de kwaliteit natuurlijk veel hoger dan bij droog- of natvoer. Zoals je je kunt voorstellen, is BARF niet alleen duurder dan droog- of natvoer, maar ook veel bewerkelijker. Vooral bij BARF moet je extra goed opletten dat je je hond van alle nodige voedingsstoffen voorziet. Zonder grote fouten kunnen er snel gewichtsproblemen en tekorten ontstaan.

Of je nu kiest voor droogvoer, natvoer of BARF, het belangrijkste is dat je let op de juiste voedingsstoffen en de optimale samenstelling. Elke hond is anders, ook als het gaat om voeding. Daarom is het goed om een beetje uit te proberen totdat je de optimale voeding voor jou en je hond hebt gevonden. Hoe verschillend je honden zich uiteindelijk ook voeden, één ding hebben ze allemaal gemeen: die onweerstaanbare hondenblik. Iedereen kent het wel: je opent een reep chocolade of een zak chips en seconden later staat je viervoetige vriend naast je, kijkt je aan en verwacht, alsof het vanzelfsprekend is, dat jullie samen delen. Zoals je waarschijnlijk weet, hebben onze viervoeters een ander metabolisme dan wij mensen, waardoor veel menselijke lekkernijen voor honden absoluut taboe zijn. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de volgende hondenblik, hebben we hieronder een lijst samengesteld met snacks die je gerust samen kunt genieten. Daarna vind je nog een lijst met snacks die je “helaas” alleen moet genieten en beter niet open en bloot moet laten liggen.

Snacks die je kunt delen met je viervoeter:

• Appels: Ze zijn rijk aan vitamine A, C en vezels; een klein stukje in de namiddag is de perfecte snack voor je viervoeter.

• Bananen: Ze bevatten kalium en veel vezels. Bovendien zijn ze cholesterolarm, wat ze tot een ideale, af en toe te geven snack maakt voor jou en je viervoeter.

• Bramen, blauwe bessen, frambozen & aardbeien: De bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Ze zijn bovendien caloriearm en dankzij hun formaat een perfecte hondensnack tussendoor.

• Wortels: Ze zijn zeer vezelrijk en vormen een goede afwisseling voor vette kauwsnacks.

• Gekookte eieren: Gekookte eieren zijn een delicatesse voor veel viervoeters en tegelijkertijd een eiwitbron.

• Komkommers: Ze bestaan voornamelijk uit water en zijn daardoor een verfrissende snack, zowel voor mens als hond.

• Kokosschaafsel & kokosvlees: Ze zijn niet alleen lekker, maar staan ook bekend als een natuurlijk ontwormingsmiddel.

• Venkel & basilicum: Deze twee kruiden zijn goed voor de spijsvertering van je hond.

Snacks die ongezond of zelfs giftig kunnen zijn voor je hond:

• Chocolade: Het in chocolade aanwezige theobromine is giftig voor honden. Pure chocolade en echte cacaopoeder zijn gevaarlijker dan melkchocolade vanwege het hogere cacaogehalte.

• Druiven/rozijnen: De stof oxaalzuur in druiven is schadelijk voor de nieren van honden. Dit geldt ook voor rozijnen, die als gedroogde druiven nog steeds oxaalzuur bevatten.

• Avocado’s: Het in avocado’s aanwezige persine is giftig voor honden en kan leiden tot ademhalingsproblemen, spijsverteringsstoornissen en algemene zwakte.

• Zuivelproducten: Ze zijn niet giftig, maar kunnen vooral bij overmatig gebruik leiden tot winderigheid en diarree.

• Uien, knoflook & prei: Ze veroorzaken winderigheid en bevatten zwavelverbindingen die giftig zijn voor honden.

• Chili, peper & kerrie: Deze specerijen zijn veel te intens voor de fijne zintuigen van onze viervoeter.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond iets eet wat hij niet mag eten?

Om te voorkomen dat je hond voedingsmiddelen binnenkrijgt die slecht voor hem zijn, moet je ervoor zorgen dat je keuken en vooral lagere oppervlakken zoals het salontafeltje of nachtkastje netjes blijven en dat er geen eten open rondslingert.

Noodsituatie: Mijn hond heeft iets giftigs gegeten, wat nu?

Stap 1: Blijf kalm! Geef je hond zekerheid; de situatie is voor hem minstens net zo stressvol als voor jou.

Stap 2: Neem bij het vermoeden van een vergiftiging meteen contact op met een dierenarts en bewaar het voorwerp of het voedsel, zodat de dierenarts sneller een diagnose kan stellen en een behandeling kan starten.

Hebben jullie nog andere tips en suggesties over dit onderwerp? Wat zijn jullie favoriete snacks voor je hond? Laat het ons weten in de reacties, we zijn benieuwd naar jullie verhalen! Tot die tijd: happy snacking en blijf gezond!

Volgende lezen

Diy Leckerlies für den Hund

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.