#wwmoments

#friendsofwilliamwalker - Teckel rasportret

Dachshund Nappaleder Kollektion

Wat betekent "hondenras" precies?

Een hondenras is een specifieke en herkenbare foklijn van een huishond. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft momenteel ongeveer 370 verschillende hondenrassen geregistreerd en erkend. De kynologische koepelorganisatie verdeelt de hondenrassen op basis van uiterlijk en karakter in verschillende groepen en secties. Er zijn 10 FCI-groepen, waaronder bijvoorbeeld FCI-groep 1: herdershonden en veedrijvers, of FCI-groep 3: terriërs.

Welke hond past bij mij?

Het is vooral belangrijk voor ons mensen om ons te verdiepen in de verschillende hondenrassen als we een viervoeter in huis willen nemen. Welke hond past bij mij? Dat is de allesbepalende vraag bij de aanschaf van een hond. Het hoeft daarbij niet altijd om een raszuivere pup te gaan; zelfs bij kruisingen uit het asiel kunnen de verschillende rascombinaties ons inzicht geven over bijvoorbeeld hoe groot de hond zal worden of of hij mogelijk een jachtinstinct heeft. Uiteindelijk bepaalt echter niet alleen het ras en de eigenschappen daarvan de ontwikkeling en het gedrag van de viervoeter, maar ook de opvoeding en socialisatie.

Gewicht: 7-9 kg

Schouderhoogte: 20-26 cm

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kleuren: zwart/bruin, chocolade/tan, bruin/gevlekt, roodbruin, crème

Indeling: FCI-groep 4 - Dashonden

Geschiedenis en herkomst van de Teckel

Na de Duitse herdershond, die zijn afkomst zelfs in zijn naam draagt, is de Teckel de meest Duitse van alle honden. Dit geldt zowel voor zijn oorsprong, hij wordt sinds ongeveer 1840 in Duitsland gefokt, als voor zijn populariteit. Iedereen bij ons houdt van de Teckel, de kleine strijder die geen grote tuin nodig heeft en zich ook in een appartement op de bovenverdieping thuis voelt, mits hij voldoende beweging krijgt. Bij het fokken van Teckels zijn er drie verschillende varianten: de grootste is de "Teckel" met een borstomvang van meer dan 35 cm en een gewicht van ongeveer negen kilo. De Dwergteckel heeft een borstomvang tot 35 cm, de Kaninchenteckel maximaal 30 cm. De honden worden ingedeeld in drie vachttypen: langhaar, ruwharig en kortharig. De Teckel is een jachthond en als kortbenige zogenaamde "aardhond" is zijn taak bij de jacht om in het hol van vossen en dassen te dringen en ze uit hun hol te verjagen.

Karakter/eigenschappen - een moedige en zelfverzekerde hond

Wat de Teckel geschikt maakt voor de jacht, maakt zijn integratie in het gezin soms wat lastig. Teckels zijn moedig, hebben een sterk zelfvertrouwen, en het maakt hen in sommige situaties niet uit of ze tijdens de jacht tegenover wild staan of hun baasje. In het dassen- of vossenhol is de hond een zogenaamde "solo-jager". Hij beslist in het donker van de aarde welke kant hij op gaat en ook tijdens de wandeling drukt hij graag hier en daar zijn eigen wil door. De Teckel heeft een vriendelijk karakter en staat bekend als een intelligente en bereidwillige hond.

Opvoeding - de Teckel is niets voor beginnende hondenbezitters

Het zelfvertrouwen van de kleine Teckel gaat gepaard met een charmante eigenwijsheid. Daarom is vanaf het begin een consequente opvoeding belangrijk, zodat de Teckel de familie niet de hele dag om zijn pootjes windt. Tijdens de wandeling is het belangrijk om de uitgesproken jachtdrift van de Teckel onder controle te kunnen houden. Als hij niet gewend is om onmiddellijk te gehoorzamen, maakt hij tijdens een boswandeling graag spontane uitstapjes in het struikgewas. Een streng woord werkt vaak niet bij een Teckel; het is beter om hem duidelijk te maken dat goed gedrag wordt beloond met kleine traktaties. Teckels zijn alert en wantrouwend en daarom ook geschikt als waakhond.

Verzorging - de actieve viervoeter

Ontspanning? Voor de Teckel iets van secundair belang, want een Teckel, ook al lijkt hij op een kleine schoothond, is het liefst actief. Hij kan daarom niet goed opschieten met mensen die de hele dag op de bank zitten. De Teckel houdt van een levendig leven, is graag onderweg en wil ook mentaal worden uitgedaagd. Niet zelden laat hij in de tuin of tijdens een wandeling in het park een paar overijverige gegraven gaten achter, zelfs als er geen das in de buurt is. De Teckel houdt van gezelschap, maar kan ook een paar uur alleen thuis zijn.

En lire plus

William Walker - Im tierischen Traumland - Was und wie träumen Hunde?
Hunde Sternzeichen

Laisser un commentaire

Tous les commentaires sont modérés avant d'être publiés.

Ce site est protégé par reCAPTCHA, et la Politique de confidentialité et les Conditions d'utilisation de Google s'appliquent.